Kozačky na typickém jehlovém podpatku jsou zdobené bambulkami v barvě fuchsie a křišťálovými ověsy z Preciosy - v jejím obchodě v centru Prahy se ode dneška vystavují. Boty nejsou zatím k prodeji, mají vzdávat hold českému folkloru, historii a tradici a sloužit jen k výstavním účelům. Hodnota bot byla vyčíslena na 5000 eur, tedy přibližně 135.000 korun. Kromě luxusních kozaček vytvoří Blahnik také limitovanou edici 20 párů Českem inspirovaných střevíčků z paličkované krajky, které budou k prodeji.

"České země pro mě mají speciální význam, jelikož odjakživa představují tradici a kvalitu, ale zároveň v sobě nesou cosi hravého a dobrodružného," řekl k botám jejich autor Manolo Blahnik. "Křišťály Preciosa dodávají mému designu čistotu a autenticitu," dodal.

Blahnikovy lodičky definitivně proslavil seriál Sex ve městě, kde je nosí nebo po nich přinejmenším velmi touží jeho hrdinky. Boty, které v přepočtu stojí jeden průměrný český měsíční plat, nosila například Madonna, Kylie Minogue nebo princezna Diana.

V polovině srpna začne v pražském muzeu výstava nazvaná The Art of Shoes. Retrospektiva obuvníkova životního díla je kolekcí 80 kreseb a 200 bot, které vznikaly téměř 50 let. Putovní přehlídka by měla Blahnikovy boty představit jako špičkové předměty užitého umění. Kurátoři muzea Kampa chtějí Blahnika představit jako slavného českého emigranta.

Slavný návrhář se v roce 1942 narodil na Kanárských ostrovech španělské matce a českému otci, díky němuž má prý na Prahu silnou vazbu. Výstavu, která se konala v Benátkách či Petrohradu, organizuje společnost SpainArt. V Česku se na její přípravě podílí také bývalý šéf tuzemského Microsoftu či Ciska Jiří Devát, který ČTK už dříve řekl, že očekává návštěvnost přes 100.000 lidí.