"Kromě toho, že to završilo nějakou etapu vývoje tady v parku, tak si myslím, že se stane okamžitě jednou z dominant areálu. A předpokládám, že i jedním z hlavních lákadel k návštěvě. Na modelu se pracovalo šest nebo sedm měsíců a dohromady se na tom podílelo devět modelářů. Model vznikal převážně ve věznici v Horním Slavkově," řekl Slifka. S věznicí má park dlouhodobou spolupráci a do budoucna chce, aby se tam modelů vyrábělo ještě více.

Některé práce ale modeláři dokončovali i v dílně přímo v parku Boheminium. Návštěvníci je letos navíc nově měli možnost při práci pozorovat a vzniku nového modelu přihlížet. "To byla novinka, která se osvědčila. Ještě v letošním roce chceme návštěvníky do dílny nechat nahlédnout znovu, a to zřejmě při dokončování modelu hradu Loket," prozradil Slifka.

Na výrobě modelu hradu Loket už nyní vězni v Horním Slavkově pracují, dokončen by měl být koncem září. Následovat by měl děčínský zámek a brněnský hrad Veveří. Současně se bude vyrábět kostel v Hrusicích a kostel sv. Jakuba a Filipa na Chvojně u Benešova. Poslední jmenovaný kostel slaví letos 800. výročí svého založení. Všechny tyto miniatury by měly do parku přibýt ještě v letošním roce.

Park Boheminium v Mariánských Lázních navštívilo loni 98.000 lidí, což z něj dělá spolu s hradem Loket nejnavštěvovanější turistický cíl v Karlovarském kraji. K vidění je v něm kolem 60 miniatur památek a dalších zajímavých staveb, otevřeno má každý den od 10:00 do 18:00.