Materiál pro novou desku vznikal asi dva roky. "Po textové stránce se tu nachází poměrně hodně příběhů. Všechny spojuje téma zrady, která se táhne celým albem jako krvavě rudá stopa. Inspirační zdroje i výraz se maličko posunuje průběžně - posloucháme novou a novou muziku, která nás průběžně inspiruje a ovlivňuje. Hlavně je ale pro nás důležité nestát dlouho na jednom místě," uvedl Pálenský.

Insania vznikla v Brně v roce 1987. Záhy jí Státní bezpečnost překazila další činnost kvůli podezření ze satanismu a chuligánství. Muzikanti ale pokračovali pod změněným názvem Skimmed. Pod hlavičkou Skimmed vyšla v roce 1990 také deska New Insanity, jedna z prvních nezávislých nahrávek v tehdejším Československu.

Insania se později vrátila ke svému původním názvu, koncertovala i ve Spojených státech, za svá CD získala řadu ocenění. Poslední nahrávku Zapal dům poraž strom... ověnčily dvě žánrové Ceny Anděl v kategoriích hard & heavy a punk & hard core.

"Nejtěžších období bylo několik, to nejhorší jsme asi prožili za totality, kdy jsme nemohli hrát. Nejšťastnější období bylo asi turné k minulému albu Zapal dům poraž strom..., kdy se kluby naplnily novým úžasným publikem a téměř všechny ty koncerty byly pro nás nezapomenutelné," uvedl Pálenský.

Nadcházející léto bude pro Insanii koncertně skromnější, objeví se například na festivalech Rock for People a Brutal Assault. "Koncertně se soustředíme hlavně na podzim - to temno v klubech nám přece jen vyhovuje víc než monstr akce a máme z něj větší požitek," konstatoval zpěvák a kytarista Insanie.

Žádné speciální oslavy k 30. výročí existence skupina nepřipravuje. "Ale máme rozjetý jeden zatím tajný projekt, který by nám měl udělat velkou radost, pokud vše vyjde. Je to krásná, neobvyklá věc a pracujeme na ní průběžně. Příští rok bychom ji rádi ohlásili," uzavřel Pálenský.