"Mainstreamu jsme si užili dost. Ke třiceti a neoficiálně třiatřiceti letům festivalu se vracíme ke kořenům. Festival se uskuteční podobně jako v roce 1987 na soukromé louce mezi lesy poblíž epicentra svého vzniku - symbolicky nad Hrádečkem našeho náčelníka," uvedli pořadatelé. Na Hrádečku měl chalupu bývalý prezident Václav Havel.

Pořadatel festivalu Martin Věchet vede dlouholeté spory s trutnovskou radnicí a na možnost ukončení pořádání festivalu v areálu Bojiště upozorňoval již v minulosti. Podle pořadatelů napomohla jejich rozhodnutí nejistota, co bude s pozemky v okolí trutnovského areálu Bojiště. Podobu festivalu v dalších letech organizátoři nechtějí předjímat. "Uvidíme, co bude dál, nic nekončí. Tento rok bude přelomový, nic není natrvalo, věci pomíjejí a rodí se nové," dodali.

Organizátoři oznámili, že vstupenky, které je již možné objednávat na stránkách festivalu, stojí 980 korun, v ceně je zahrnuto i stanování. Návštěvníci Zahradní slavnosti se mohou těšit na alternativněji zaměřený program převážně z vystoupení tuzemských kapel, například skupin Tata Bojs, Sto zvířat, Plastic People a dalších. Připravené budou také debaty, projekce a semináře.

Dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD) pro Královéhradecký kraj uvedlo, že se záměrem pořadatelů nesouhlasí obec Mladé Buky, v jejímž katastru louky leží. Obec se obrátila na krajský úřad a odbor životního prostředí trutnovské radnice. "Místní komunikace má normu jen do 3,5 tuny, takže bude velký problém s dopravou. Rovněž terén je velmi komplikovaný, pokud zaprší, louky zůstanou rozorané a už to nikdo neopraví. Navíc jde o evropsky významnou lokalitu a přírodní park. Nemyslím si, že je schopná takovou zátěž unést a vypořádat se s ní," uvedla v dnešním vydání MfD starostka Lucie Potůčková.