Soutěže na prknech podobných surfovému, na nichž závodníci vestoje pádlují, jsou relativní novinkou oproti závodům dračích lodí s více než dvoutisíciletou tradicí, které mají kořeny v Číně. Při jejich moderní obdobě sedí v kanoi dlouhé přes 12 metrů 20 pádlujících, bubeník, který jim udává tempo, a kormidelník. Pražský festival dračích lodí je nejstarším závodem svého druhu v Česku.

"Dvacátý ročník Pražského festivalu dračích lodí přivítal téměř dva tisíce aktivních účastníků, protože se přihlásilo 87 posádek v osmi kategoriích. Je i mezinárodní účast ve sportovní části," shrnul Klíma data o účasti. Zahraniční posádky přijely ze Slovenska, Německa, Maďarska i Číny. Utkají se se špičkovými týmy z Čech a Moravy v národním poháru na trase o délce dva kilometry nebo ve dvousetmetrovém sprintu.

Dnes dopoledne se odehrála amatérská charitativní část festivalu. "Vloni se podařilo vybrat téměř půl milionu korun. Tak doufám, že i vzhledem k letošní rekordní účasti, protože slavíme dvacet let dračích lodí v České republice, se to podaří ještě ve větší míře," uvedl Klíma.

V neděli bude festival ve Žlutých lázních pokračovat programem na menších desetičlenných lodích, které jezdí v čistě ženském nebo mužském obsazení.