Předávání cen bude moderovat zpěvák a skladatel Honza Křížek. Oceněni budou hudebníci v deseti kategoriích.

V alternativní hudbě může uspět Beata Hlavenková s albem Scintilla, Martin Evžen Kyšperský (Vlakem) nebo Jarda Svoboda (Solo). V elektronické hudbě byli nominování dné (These Semi Feelings, They Are Everywhere), Himalayan Dalai Lama (Lama) a Midi Lidi (Give Masterpiece a Chance). V kategorii Folk & Country se rozhodne mezi trojicí Jablkoň (Vykolejená), Jan Řepka (Rozjímání o sendviči) a Martina Trchová & Trio (Holobyt). V Hard & Heavy zvítězí Demimonde (Cygnus Oddyssey), Master's Hammer (Formulae) nebo Necrocock (Houbařské album).

Kategorie Hip-hop vedle známých jmen Prago Union (Smrt žije) a Pio Squad (Stromy v bouři) nabízí i album R?p-Life, jehož autorem je MC Gey. V Jazz & Blues se o vítězi rozhodne mezi Davidem Dorůžkou (Autumn Tales), Vertigo (Nononononininini) a Vilém Spilka Quartetem (Podvod). Z okruhu punk a hard core vzešla jména Kovadlina (Životy těch druhých), Resurgo (V zajetí myšlenek) a Ucházím (Fragmenty vášní). V loni nově zavedené kategorii Rock & Pop se letos objevila jména Lenny (Hearts), Něžná noc (Neměj strach) a Vltava (Čaroděj). Čtyři interprety nabízí nominace ve stylech ska a reggae - The Chancers (Trigger Warning), Nevereš (Zpátky na strop), Pub Animals (Fatherland) a Michal Šeps (On přijde). World music zastupují nominovaní Jitka Šuranská Trio (Divé husy), Jiří Slavík (Mateřština) a Ridina Ahmedová & Petr Tichý (HLASkontraBAS).

Nejvíce nominací ve 'velkých' Cenách Anděl získala v hlasování akademiků zpěvačka Lenny, která může získat sošku Jaroslava Róny v kategoriích album roku (Hearst), skladba roku (Hell.o), zpěvačka roku a videoklip roku (Hell.o). Ceny Anděl mají od letošního ročníku nového pořadatele. Agentura Lewron music center se na konci loňského roku rozhodla po 13 letech ceny už nepořádat a vrátila licenci hlavnímu organizátorovi cen, kterým je Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI).