Starosta, který jako bývalý evangelický kněz podle všeho považuje karnevalové oslavy plné polonahých tanečníků za necudnou záležitost, nejprve odložil termín oficiálního zahájení na pozdní večer, a pak vůbec nedorazil s odůvodněním, že se musí starat o nemocnou manželku. Radnice ale aspoň na své internetové stránce napsala, že karneval už oficiálně začal, a stejné oznámení rozeslala hromadným e-mailem.

Z tradičního místa na sambodromu bezpečnostní složky odvedly krále Moma, kterému nebylo umožněno poskytnout jako obvykle rozhovory médiím.

S formalitami si ale nic nedělali účastníci pouličních vystoupení, kteří se už od časného odpoledne vyrojili ve městě, aby tančili, pili a alespoň trochu se uvolnili v ekonomicky neradostné době zhoršené politickým korupčním skandálem.

Stovky hudebníků a tanečníků začaly velkou pouliční party v okolí proslulých pláží Copacabana a Ipanema, kde se oddávaly rytmům hudby navzdory teplotám přesahujícím v létě na jižní polokouli 30 stupňů Celsia a spojeným s vysokou vlhkostí vzduchu.

Karnevalová veselice propukla i v bohémské čtvrti Santa Teresa, kde se slavící oblékli za jeptišky a mnozí nesli plakáty urážející politiky, kteří se staví proti legalizaci marihuany. "Pán říká: Okusíš všechny byliny, které vyrůstají ze semene," stálo na jednom z nich.

Brazilský karneval je tradičně několikadenní bakchanálií, kdy lidé pustí z hlavy všechno ostatní. Letos je ovšem političtější než kdy dříve a organizátoři jednotlivých vystoupení i slavící lidé cítí potřebu vyjádřit se k celé škále otázek od sexismu, přes homofobii, zahraniční politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho nechvalně proslulým mexickým plotem, až po proces sesazení brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové.

V Riu se na pět dní trvajících oslavách očekává až milion návštěvníků. Kvůli hospodářské recesi, která sužuje největší jihoamerickou ekonomiku, se očekává úbytek zájmu místních turistů. U zahraničních se naopak počítá s tradičně hojnou účastí.

Přehlídky škol samby, které jsou hlavním bodem karnevalu, začnou v Riu v neděli a vyvrcholí v úterý. Velké karnevaly za účasti desetitisíců lidí se konají rovněž v dalších brazilských velkoměstech Sao Paulo či Salvador.

V Sao Paulu, kde v noci na dnešek začala soutěž škol samby, pokazilo radost účastníků počasí. Bouřka s blesky a silným deštěm zaplavila některé ulice ve východní části města, po nichž pluly automobily stržené proudem.