Letošní soutěž krásy má nové organizátory, změnu provázejí právní dohady. Dosavadní majitelka Marcela Krplová popírá, že by projekt patřící společnosti Czech Event Production převedla na Čerešňákovou nebo Martina Ditmara, předsedu představenstva společnosti. V prohlášení zaslaném médiím uvádí, že zvažuje prostředky právní ochrany.

"Paní Krplová stále vlastní 49 procent akcií Czech Event Production, které nám neprodala, ale my jsme součástí investorů, kteří mají 51 procent akcií a řídíme všechny struktury společnosti," řekl ČTK Ditmar. "Probíhá několik soudních řízení, ale netýkají se prodeje akcií paní Krplové," dodal.

Online koncept podle nových pořadatelů neznamená, že chtějí upustit od televizního vysílání. Skončila však spolupráce s televizí Prima. "Připravili jsme nový koncept a sestavili nový tým. Tento koncept chceme představit všem našim televizím. Jsme přesvědčeni o tom, že minimálně finálový večer v televizi bude. Nejde nám ale jen o finále. Připravujeme dvanáctidílný pořad, v němž chceme ukázat zákulisí a cestu dívek od přihlášení až do finálového večera," sdělil Ditmar.

Součástí nového konceptu České Miss je spojení s facebookem a instagramem, kdy se přihlášeným dívkám vytvoří speciální profil, na němž se prezentují a bojují o postup do semifinále, kam přímo postoupí 14 dívek na základě největšího množství fanoušků na svém profilu. Další dívky budou o postup do semifinále bojovat na celkem devíti castinzích, které začnou 24. listopadu v Praze.

Novinkou je vyhlášení divoké karty České Miss, která se bude veřejně dražit a držitelce umožní přeskočit castingy a vstoupit do druhého semifinále k 25 vybraným dívkám a bojovat přímo o postup do finále. Výtěžek z divoké karty půjde na vybraný charitativní projekt.

Výraznější charitativní rozměr má i další průběh soutěže krásy. "Vybíráme dvanáct charitativních projektů a finalistky už v rámci příprav budou mít možnost ukázat své schopnosti a budou získávat prostředky pro nadační fond, který zakládáme. Nejúspěšnější dívka získá titul Miss Charita a výtěžek následně mezi jednotlivé projekty rozdělíme," podotkla ředitelka soutěže Čerešňáková.

Více informací k letošnímu ročníku, jehož finále plánují na duben 2017 do O2 areny, se nachází na www.ceskamiss.cz.

Obnovená soutěž miss se v Česku koná přes čtvrt století. Soutěži Miss ČR, kterou od roku 1989 pořádal Miloslav Zapletal, konkurovala od roku 2005 Česká Miss, kterou pořádala Michaela Maláčová, manželka miliardáře Zdeňka Bakaly. Zatímco Miss ČR vybírala odborná porota, Českou Miss volili televizní diváci. Zapletal se s Maláčovou soudil kvůli tomu, že pro svou soutěž používá podle něj zaměnitelný název Česká Miss, soudy ale rozhodly ve prospěch Maláčové. Nakonec byly soutěže sloučeny a od roku 2011 existuje pouze Česká Miss. Tu v roce 2014 koupila Krplová.