Z české módní špičky předvede kolekci Liběna Rochová, úřadující Grand designérka roku, nebo Hana Zárubová. V rámci charitativního projektu Benefashion pro projekt 35 se představí také Monika Drápalová, Pavel Brejcha nebo Denisa Nová. Většina výstav a kolekcí bude prodejních, novinkou jsou přednášky, diskuse, workshopy i sportovní doprovodný program. Českou premiéru bude mít na Designbloku nová Škoda Kodiaq.

"V letošním roce jsme připravili zážitkovou interaktivní krajinu, kterou jsme umístili do střední haly Průmyslového paláce a nazvali ji Designérie. Přímo pro Designérii vznikly obrovské lustry Slunečnice od Maxima Velčovského, dětská interaktivní zóna Jerryho a Anny Kozových nebo rozhledna od H3T Architekti. Ze střední haly mohou diváci pokračovat do Superstudia, kde budou umístěny prestižní značky a do Openstudia, kde jsou designéři," uvedl kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Právě příliš velký prostor, který Designblok věnuje v posledních letech zavedeným velkým značkám, jejichž produkty lze běžně zakoupit v obchodech, někdy návštěvníci kritizují. Vedl i k tomu, že v Praze nedávno vznikly konkurenční přehlídky. K akci Prague Design Week se loni přidal Czech Design Week. Protože se jeho organizátoři nepohodli, budou letos pod stejným názvem pravděpodobně hned dva festivaly designu.

Designblok hlásí k rekordnímu počtu vystavovatelů i rekordní počet charitativních projektů, které letos podpoří. Téma Sport se odrazí ve fotbalovém zápase, na který přijdou zahrát známé osobnosti a jehož výtěžek pomůže nemocnému chlapci. V pondělí 31. října se uskuteční módní přehlídka speciální kolekce modelů 12 předních českých návrhářů, které nesou příběhy mladých žen s rakovinou prsu. Modely předvedou přímo pacientky, jejichž příběhy byly pro oděvy inspirací.

Designblok se do Průmyslového paláce na Výstaviště vrací podruhé. Podle webu jej loni navštívilo přes 37.000 lidí, společně s expozicemi mimo Výstaviště pak Designblok navštívilo více než 51.000 návštěvníků.