"Ta píseň vyjadřuje můj životní pocit, protože se cítím stále mlád, ale možná bych to parafrázoval, že čím starší tím mladší - dobrý, ale za chvíli to bude čím starší, tím lepší," řekl ČTK Říha.

Album s devíti skladbami zní od prvních tónů titulní skladby jako typický Katapult známý přímočarým rockovým stylem. "Už AC/DC jasně řekli, že je fanoušci musí poznat na třetím akordu," podotkl Říha.

Text skladby Kladivo na život napsal Říha inspirován myšlenkou Johanna Wolfganga Goetha, že někteří lidé jsou jako kovadlina, do kterých život buší, a pak jsou lidé, kteří jsou tím kladivem. "Četl jsem to v jednom článku v Lidových novinách a nechal jsme si od autorky poslat celou báseň. První sloka písně je Goetha a zbytek jsem dodělal sám inspirován svým životem. V dalších textem jsme vytáhl myšlenky ze Shakespeara a Nietzscheho, je tam i jedna věta ze Salingerova Kdo chytá v žitě," uvedl Říha.

Již na předchozích albech Katapult zpíval zhudebněné verše Františka Gellnera. Tentokrát Říha objevil báseň Osobní. "Tahle báseň se slovy 'pravím slovy Ježíše Krista: Kdo není při mně, je proti mně' - to je Katapult," řekl.

Říha ze zakládající sestavy Katapultu zůstal sám. V roce 2007 nečekaně zemřel ve věku 61 let bubeník Kohout, který v kapele s přestávkami působil od jejího založení. Baskytarista Šindelář zemřel v lednu 2009 dva dny po svých šedesátých narozeninách. V té době v Katapultu bubnovala legenda českého bigbeatu Karel "Káša" Jahn, který o měsíc později zemřel v nedožitých 60 letech. Mrtvý je i další bubeník Katapultu Milan Balcar. Novými Říhovými spoluhráči se stali o generaci mladší baskytarista Andy Budka a bubeník Ondřej Timpl.

"Pustil jsem mladíkům kapelu The Pretty Things a řekl, že to bude znít takhle. Hudební přímočarost a do toho jednoduchý příběh," popsal Říha natáčení nového alba.

Po celou kariéru neopustil Katapult jednoduchý rock. Skupinu provázely i zákazy a nevraživost hudebních kritiků. Kapela vystoupila mimo jiné jako předskokan Deep Purple nebo Status Quo a koncertovala i na Nové scéně Národního divadla v Praze.