"Zabezpečení festivalu je čím dál tím náročnější. Dříve to bývala zanedbatelná položka, ale dnes ta částka dosahuje výše statisíců korun," řekl ČTK zakladatel a ředitel festivalu Benátská! Pavel Mikez.

Jeho slova potvrdil zakladatel Open air Festival Trutnoff Martin Věchet. "Výdaje na profesionální ochranku nejsou zanedbatelné, vedle honorářů kapel jde o jednu z nejvyšších položek rozpočtu," uvedl. "Kontroly letos budou důslednější, byť osobní prohlídky u vchodu vyvolávají nelibost některých návštěvníků. Ještě před začátkem festivalu, který letos začne 18. srpna, bude důkladně prohlédnutý kompletně celý areál."

Obecně platí, že vstup na festival a pořádek v areálech a stanových městečkách má na starosti pořadatel akce, policie pak zajišťuje zejména dopravní situaci v okolí. Specifická situace v Trutnově byla v dobách, kdy tam jezdil jako host "náčelník" festivalu, prezident Václav Havel. "Na začátku devadesátých let to ještě bylo takové spontánní, ale ke konci už vypomáhala při jeho návštěvách policie a prezidentská ochranka. Při Havlově vystoupení na jevišti byli policisté v civilu v hledišti," vzpomínal Věchet.

Velkými bezpečnostními opatřeními je známý festival Votvírák v Milovicích na Nymbursku, který letos za dva dny navštívilo 80.000 příznivců populární hudby. "Zvyšující se počet návštěvníků, snaha o jejich komfort i zvětšující se rozloha festivalu vyžaduje zajištění čím dál většího množství bezpečnostních složek," uvedla mluvčí Votvíráku Martina Jablanovská. Bezpečnostní agentura měla na letošním Votvíráku přibližně stovku pracovníků a výdaje na bezpečnostní opatření dosáhly více než 500.000 korun. Kromě několika složek hasičů a záchranné služby včetně festivalové nemocnice má na akci malou stanici také Policie ČR. To vše doprovází rozsáhlý kamerový systém a policejní vrtulníky s kamerou na noční vidění i rozpoznávání osob.

Být v pozici ochranky na hudebním festivalu podle Jablanovské není snadné, protože musí řešit i absurdní požadavky. Na letošním Votvíráku chtěl jeden návštěvník nechat vyvést fanouška, který pogoval (tanec příznivců punku) v davu lidí při vystoupení kapely Kryštof. Ochrankář odvětil, že nemůže zasáhnout, protože tančící nikomu neubližuje. Dostalo se mu odpovědi, že na Kryštof se nepoguje, a tak tam nemá co dělat.

Bezpečnostní agentury nepociťují přibývání klientů. "To, co teď řešíme, je větší zabezpečení existujících akcí a našich stálých klientů," konstatoval jednatel agentury ALI 21 Alois Neuman. Také podle bezpečnostní agentury Securitas se poptávka po ostraze letních festivalů a jiných podobných akcí zvýšila jen minimálně. "Klienti chtějí převážně zajistit střežení svých hodnot, jako jsou stánky a přívěsy. Nejedná se o kontrolu vstupu do areálu," dodal obchodní ředitel Securitas Jan Peroutka.

Ministerstvo vnitra v souvislosti s terorismem v Evropě chystá plán na ochranu takzvaných měkkých cílů. Jde o místa s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná. Spadat by tam mohly i kulturní akce, jak ukázal nedávný incident v německém Ansbachu, kde odmítnutý syrský žadatel o azyl před vstupem na hudební festival odpálil výbušninu v batohu, zranil 15 lidí a sebe zabil. V Česku platí od 22. března první stupeň ohrožení před terorismem, tedy bdělost.