"Nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi bude především různorodou oslavou přátelství a tolerance s rozmanitým programem. Věci a spojení, které by byly jinde nemyslitelné, se zde stávají skutečností," uvedl Věchet.

V roce 2010 oslavil Hybš půl století od založení svého hudebního tělesa. Je proslulý i jako trumpetista a aranžér. V začátcích působil v orchestru Karla Krautgartnera, v poděbradském lázeňském orchestru i v orchestrech Zdeňka Bartáka a Ladislava Bezubky. "Vždycky se trošku obávám vystoupení, které je netradiční a zde bude publikum mladých lidí, kteří rozhodně nepatří k mému fan klubu. Takže jisté obavy jsou na místě. Očekávám od vystoupení, že publikum přijme jiný žánr, což byla i moje specializace v minulých letech," uvedl Hybš.

Festival označovaný jako Český Woodstock tak pokračuje v tradici prolínání různých žánrů a generací. Vřelého vřelého přijetí se zde v minulosti dostalo třeba Petru Novákovi, Felixi Holzmannovi, Banjo Bandu Ivana Mládka, Waldemaru Matuškovi, Martě Kubišové, Evě Pilarové, Jiřímu Suchému či Václavu Neckářovi. Trutnovské publikum ale některé umělce i vypískalo. Stalo se to například skupině Alkehol, Jiřímu Kornovi či Iloně Csákové.

Rozporuplný zájem o letošní Trutnoff vyvolala zpráva, že organizátor akce Věchet neoficiálně pozval na festival někdejšího komunistického funkcionáře Miloše Jakeše. Veřejnost se to dozvěděla z videa, které bylo bez souhlasu autorů umístěno na sociálních sítích. Záběry pořídil režisér Pavel Křemen při natáčení dokumentu o Jakešovi. Dnes třiadevadesátiletý Jakeš na videu pozvání na festival v Trutnově přijal.

Kapely The Plastic People of the Universe a Už jsme doma stejně jako někteří aktivisté pozvání Jakeše ostře odsoudili. Věchet před časem uvedl, že pokud budou převažovat negativní reakce, pozvánku pro Jakeše zruší. "Nepředpokládám, že by přijel, myslím, že mu zůstal pud sebezáchovy," řekl dnes ČTK Věchet.

Letošní ročník organizátoři věnovali nedožitým osmdesátinám Václava Havla. Exprezident Havel býval návštěvníkem festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987. Na festivalu letos vystoupí mimo jiné britský písničkář Jake Bugg, který celou akci zahájí.