Tři kilometry dlouhé pásy z 200.000 polyetylenových kostek spojují břeh jezera Iseo s ostrůvkem Monte Iseo. Pokryté jsou látkou zářivě žluté barvy, kterou Christo použil i v několik předchozích projektech. Poprvé se turisté mohli po jezeře Iseo projít minulou sobotu a poslední možnost budou mít 3. července.

Právě časově krátkými instalacemi je jedenaosmdesátiletý umělec, který používá jen křestní jméno Christo, proslulý. Chce tím upozornit na pomíjivost všeho kolem. Také jeho slavné zakrytí berlínského Říšského sněmu do blýskavé fólie, na které se přišlo podívat pět milionů lidí, trvalo v roce 1995 jen dva týdny.

Bulharský rodák Christo, nyní žijící v New Yorku, se proslavil řadou konceptuálních děl, jež vytvořil se svou manželkou Jeanne-Claude (v roce 2009 zemřela). Textiliemi společně zakryli mrakodrapy, část australského pobřeží, římské hradby či pařížský most Pont Neuf.

Kromě "balících projektů" Christo s manželkou také například u Los Angeles umístili do přírody 1760 obrovských žlutých slunečníků, v Kalifornii postavili čtyřicetikilometrový látkový plot a jedenácti floridským ostrovům vytvořili plovoucí růžové sukně. Jejich společné dílo završily v roce 2005 Brány v newyorském Central parku, v němž nad 37 kilometry cest postavili 7500 pruhů oranžovožluté látky.