Podle Přemysla Štěpánka z Indies Scope navazuje sólová nahrávka na album Přítel člověka, které Svoboda připravil s Trabandem v roce 2007. Spojovacím znamením je právě harmonium, klávesový nástroj se zvukem na pomezí varhan a tahací harmoniky, tedy někde "mezi kostelem a hospodou".

Nové album je postaveno na souzvuku s autoharfou, což je neobvyklý nástroj podobný citeře. Autoharfou a také baskytarou na desku přispěl Svobodův častý koncertní spoluhráč, písničkář Fanda Holý. Další přátelé nahráli party pro mandolínu a rytmické nástroje.

Texty jsou osobnější, více básnické, než bývá zvykem u Trabandu. "Písně jsou jako vždy adresné. Za většinou mých písniček je někdo konkrétní," uvedl Svoboda v tiskové zprávě.

Jednu skladbu věnoval exprezidentovi Václavu Havlovi. Konkrétně jej inspirovala jeho esej Slovo o slovu. "I po těch letech stále aktuální. Myslím, že slovo je tím klíčem, silou i zbraní. Věřím v sílu slova," doplnil Svoboda.

V létě má na programu například sólové koncerty v Praze, Litoměřicích, Karlových Varech nebo v mikulovské synagoze při festivalu Eurotrialog. Příležitostně v současnosti vystupuje také s kapelami The Reverends a Květovaný kůň.