"Jsme rádi, že nastal magický okamžik, kdy Oceán přinesl deset nových písniček, které vznikly ve zkušebně pod dohledem všech našich tradičních záštit Petrem Mukem počínaje a různými dobrými duchy potulujícími se ve vesmíru konče," řekl ČTK Kučera.

Obnovení Oceánu a nahrazení Muka zpěvačkou Charvátovou oznámila kapela už v roce 2011. Po několika koncertech však její aktivity utichly. Nový projekt navíc kvůli únavě opustil na vlastní žádost Dušan Vozáry. "Návrat Oceánu domlouval ještě Petr Muk, plánoval spolupráci s Jihočeskou filharmonií, ale nečekaně zemřel. My jsme se od toho roku 2011 chystali dělat nové věci, ale nějak k tomu nedošlo," uvedl Kučera.

Až loni v létě po obnovení spolupráce s Honsem začal vznikat nový materiál. "Sami jsme byli překvapeni z toho, jak rychle se najednou začalo tvořit. Během chvíle vzniklo asi šest písní, které jsem hned otextoval. Jsem rád, že to šlo tak snadno i kvůli fanouškům, kteří chtěli nový materiál," sdělil Hons.

Komunita příznivců Oceánu je rozsáhlá a funguje i po rozpadu kapely. Fan klub po celých pětadvacet let nepřerušil své aktivity. Mnoho příznivců má Oceán dodnes i na Slovensku a na sociálních sítích přibývají další. Ne všichni se však smířili s tím, že ikonického Muka nahradila zpěvačka.

"O takových fanoušcích víme a říkáme jim 'strážci mauzolea'. Petr už tady není, je tady Jitka a s tím se nedá nic dělat. Ale chápu, že se do nich Petr silně zapsal," konstatoval Kučera.

Album produkované Arminem Effenbergerem vyjde 3. června, již předtím je možné si ho předobjednat na stránkách skupiny. Oceán nahrávku pokřtí 15. června na koncertu v pražském klubu Roxy, v dosud neupřesněném červnovém termínu v brněnské Flédě a 19. srpna v Bratislavě. Následovat bude podzimní turné.

Na klubovém turné v roce 2011 Oceán z piety k Mukovi nezařadil svůj největší hit Ráchel, připomněl ho pouze reprodukovanou ukázkou. Nová zpěvačka Charvátová si však již na stěžejní píseň kapely troufá. "Chceme nést ten silný odkaz starého Oceánu," podotkla.

Českobudějovický Oceán vznikl v roce 1985. O tři roky později vydal první úspěšný singl Ráchel a v prosinci 1989 vystupoval jako předkapela Erasure na turné po Velké Británii. V roce 1990 vyšla debutová deska Dávná zem, následovaly Pyramida snů (1991) a 2 1/2 (1992). Od roku 1992 vytvořili Muk, Kučera a textař Hons nový projekt Shalom.