"Je to mapování zhruba padesáti let mé hudební činnosti. Vydavatelství Indies Scope mělo dramaturga a já jsme dělal takovou supervizi. To, na čem jsme se podílel, bylo výtvarné provedení celého kompletu," řekl ČTK šestašedesátiletý Janota, který nechystá u příležitosti vydání kompletu žádný křest ani jiné aktivity.

Pro Janotu byla vždy důležitá živá a nově vznikající hudba. "Ty archivy, to je filatelie, sbírka trilobitů. Může to být zajímavé, ale setkání s trilobitem živým to není," prohlásil v jednom ze starších rozhovorů Janota, jehož hudba je posluchačsky náročná a pro řadu lidí až nestravitelná.

Janota má věrné fanoušky, kteří pečlivě mapují jeho tvorbu a koncertní činnost. To ukazuje i rozsah materiálu, ze kterého vybírali editor kolekce Ultimate Nothing Jaroslav Tarnovský a Janota. "Současný archiv historických bootlegů, směsi studiovek a pirátských nahrávek Janotových koncertů, má rozsah 120 GB. Lidsky řečeno, jeho vyposlechnutí by zabralo tak čtvrt roku čistého času," uvedl Tarnovský.

Více než devítihodinový komplet mapuje především nahrávky dosud nevydané. Ultimate Nothing nepředstavuje ani "best of" ani "sebrané spisy". Vzhledem ke špatné kvalitě dochovaných amatérských nahrávek se editor snažil vybírat nahrávky technicky nejzdařilejší.

Každé CD je zabaleno v samostatném digipacku se všemi texty a průvodním slovem Janoty. Nahrávky se nebudou prodávat samostatně. Na osmi discích posluchač například nalezne Janotovy rané koncertní nahrávky se skupinou Pentagram, rarity nahrané se souborem Mozart K., domácí nahrávky tria Oldřich Janota & Luboš Fidler & Pavel Richter, remasterovanou již oficiálně vydanou nahrávku alba Žlutě z roku 1994, hudbu z opery Zrcadlová koza nebo ukázku Janotovy spolupráce s eurytmickou taneční skupinou při základní waldorfské škole v pražských Jinonicích.

Vstoupit do světa Janotovy hudby není snadné. Jeho tvorba podle hudebních publicistů vyvolává u vnímavého člověka otázky, pochyby a nejistoty. "Nikdy jsem v písničkách nehlásal nějaké jistoty. Chtěl jsem, aby ty věci spíš samy přišly a samy promluvily," prohlásil autor písně I cesta může být cíl, kterou proslavila skupina Mňága a Žďorp.

Janota se narodil 27. srpna 1949 v Plzni. Vystupovat začal v první polovině 70. let. Na přelomu 70. a 80. let koncertoval s Irenou a Vojtěchem Havlovými a jeho pojetí hudby se velmi přiblížilo tvorbě z okruhu new age.