Podle meteorologů měl orkán Ruzica udeřit nejsilněji na západ Německa, kde se čekaly poryvy větru o síle až 120 kilometrů v hodině. Přestože se hlavní síla orkánu očekávala až v odpoledních hodinách, rozhodli se dnes organizátoři karnevalu v Düsseldorfu zrušit dopolední průvod. Měli obavy, že by silný vítr mohl strhnout části alegorických vozů, které by mohly zranit diváky.

Organizátoři düsseldorfského karnevalu alespoň přistavili připravené alegorické vozy k radnici, aby si je obyvatelé a návštěvníci města mohli prohlédnout a měsíce příprav nepřišly vniveč. K vidění tak byl například člun s kancléřkou Angelou Merkelovou, který převrací "uprchlická vlna". Na silvestrovské sexuální útoky v německých městech poukazoval vůz s vyobrazením ženy, která měla dvě rachejtle a k nim přivázané muže, které se chystala vystřelit na Měsíc.

Už dříve rozhodly o zrušení průvodu také karnevalové spolky v desítce dalších měst, mimo jiné v Duisburgu a v Essenu v Severním Porýní-Vestfálsku nebo v Mohuči v Porýní-Falci.

Naopak Kolín nad Rýnem od tradičního průvodu, který uzavírá karnevalové veselí, neustoupil. "Nenecháme si počasím zkazit oslavy," řekl hlavní organizátor průvodu Christoph Kuckelkorn.

Kolín však přijal opatření, aby zajistil bezpečnost účastníků průvodu i diváků. Z většiny tribun zmizely plachty i kovové střechy, na dalších je jistí dodatečná ocelová lana. V průvodu také chybělo 500 koní, kteří jsou jeho tradiční součástí, protože bylo velké nebezpečí, že by se mohli splašit. Organizátoři také nezařadili do průvodu největší z obřích figurín, které by mohl vítr nejsnáze strhnout.

Kuckelkorn také přiznal, že pořadatelé byli připraveni průvod kdykoli přerušit, pokud by vítr byl příliš silný. Nakonec však k takovému kroku přistoupit nemuseli. Krátce po zahájení průvodu ve městě podle televizních záběrů přestalo pršet, ukázala se modrá obloha a do skončení průvodu nepřišel ani obávaný silný vítr.

Karnevalové průvody se navzdory počasí uskutečnily také v Cáchách a v Bonnu.

Karneval je tradičně posledním uvolněním před půstem předcházejícím Velikonocům. V Německu je jeho tradice silná zejména v Porýní, což souvisí s tím, že v době napoleonských válek sloužil karneval i jako výraz protestu proti francouzské okupaci. V současnosti se karneval komercializoval a zejména do Kolína nad Rýnem na něj přijíždějí ročně spousty turistů.