"Betlémy jsou mnohem starším symbolem Vánoce než vánoční strom. Právě výjev narození Ježíše názorně připomíná, co je ústředním tématem svátků. V drobné scéně betlému je obsažen celý vánoční příběh," vysvětlila Gutová.

Muzeum má jesličky zapůjčené ze soukromé sbírky a jejich prostřednictvím chce návštěvníky seznámit s lidovými tradicemi, kdy lidé vyráběli figurky z kukuřičného šustí, perníku, skla nebo keramiky. V muzeu své místo našly také papírové betlémy, které se v dnešních domácnostech objevují vedle vánočního stromku nejčastěji.

Muzeum chce výstavou, která bude k vidění od 1. prosince do 3. ledna, oslovit dospělé i děti. "Pro ně jsme připravili program zaměřený na zvyky a tradice nejoblíbenějších svátků v roce," doplnila Gutová.

Betlémy mohou lidé vedle litoměřického muzea vidět i v řadě kostelů v Ústeckém kraji. Například v kostele sv. Vavřince v Rumburku na Děčínsku bude od začátku adventu klášterní betlém. Jesličky vyřezané řezbáři ze Šluknovska pochází z roku 1922. Figurky v betlému se během vystavení třikrát promění. "První scénu narození Páně a klanění pastýřů nahradí od 6. ledna scéna klanění Tří králů. Od 26. ledna se betlém změní potřetí. Vystaveny budou figurky představující útěk Panny Marie, Josefa a malého Ježíše do Egypta," uvedla projektová manažerka rumburského děkanství Klára Mágrová.

fir ktp