Přípravy na tradiční vánoční oslavy v historickém jádru města poznamenaly tragické události, především teroristické útoky 13. listopadu v Paříži, které nepřežilo 130 lidí. Magistrát v pondělí rozhodl, že kvůli bezpečnostnímu riziku nebude oznámen čas slavnostního rozsvěcení stromu. "Nemůžeme riskovat, že v davu někdo vystřelí petardu a vznikne panika," řekl Votruba. "Budeme navyšovat bezpečnostní opatření, jak nejlépe umíme, spolu s bezpečnostní službou navýšíme počet lidí, abychom návštěvníky maximálně ochránili," doplnil. Bezpečnost při silvestrovských oslavách se bude ještě řešit.

Letošní trhy se ponesou v duchu staročeských Vánoc. Pořadatelé čerpali inspiraci u malíře Josefa Lady. Návštěvníci tak v adventní vesničce s desítkami stánků potkají selky v krojích, kocoura Mikeše nebo ponocného, kterého znají z ladovských obrázků. Na stromě, který letos pochází z České Lípy, budou zlaté hvězdy a 600 vánočních koulí. Na špici zaujme místo kometa. Podle designérky Kateřiny Hájkové se na trzích i stromě rozzáří 20.000 LED diod. Celkem organizátoři spotřebují 12.000 koulí a pět kilometrů rozvodných kabelů.

Trhy na Staroměstském a Václavském náměstí začínají nadcházející sobotu a potrvají do 6. ledna. Od zahájení mají nabitý program. Po celé sobotní odpoledne, během kterého se v neurčenou hodinu rozzáří strom, se bude střídat jedno vystoupení za druhým. Očekává se vysoká návštěvnost. Během adventu se v Praze uskuteční řada společenských a kulturních akcí.

Jana Hrubá rot mal