Meurkens patří ve světovém měřítku mezi nejuznávanější současné hráče na foukací harmoniku. Prosadil se v 90. letech, kdy podepsal smlouvu s prestižním vydavatelstvím Concord. Během své kariéry spolupracoval s mnohými legendami jazzu, například basistou Rayem Brownem nebo kytaristou Herbem Ellisem.

První Jazzová KLAUSura se uskutečnila 23. května 2013 ve Smetanově sále Autoklubu ČR v Praze, kde vystoupil saxofonista Lew Tabackin a Emil Viklický Trio. Cyklus navazuje na tradici jazzových večerů na Pražském hradě, kterou Václav Klaus založil v době svého působení ve funkci hlavy státu. Volný cyklus koncertů s názvem Jazz na Hradě, který otevřel dveře Hradu jazzu, byl zahájen z Klause v únoru 2004 koncertem Jany Koubkové.

Prezident uspořádal celkem 90 jazzových večerů, na nichž vystoupila řada renomovaných zahraničních i českých hudebníků. Mezi nimi i Viklický, který před pěti lety v Míčovna Pražského hradu zahrál po boku chicagského altsaxofonového virtuosa Ritchieho Colea, s nímž v minulosti studoval na prestižní Berklee College of Music.