"I letos byl zájem o dětskou univerzitu enormní, kapacitu 170 dětí jsme naplnili za necelých 12 minut od začátku registrace, a to i přestože jsme od letošního ročníku zavedli zápisné 1500 korun," uvedla hlavní organizátorka Jana Posltová.

Skutečné náklady na jednoho účastníka jsou mnohem vyšší. Pořádající Masarykova univerzita je hradí částečně z vlastních zdrojů, z příspěvků partnerů a nově i z příspěvků veřejnosti prostřednictvím portálu darujmuni.cz. Dary poslouží například na nákup učebních pomůcek a sociální stipendium pro dvě desítky znevýhodněných dětí.

Cílem Masarykovy jUniverzity je především podnítit zájem o studium na vysoké škole. První ročník úspěšně absolvovalo 161 ze 170 dětí, které přišly během podzimního a jarního semestru minimálně na čtyři přednášky.

Děti si v uplynulém ročníku vyzkoušely například na lékařské fakultě možnosti ochrany proti ebole a při seznamování s forenzní antropologií na přírodovědecké fakultě zase mohly vypátrat pachatele trestného činu. Letos se na programu podílí osm fakult univerzity, nově také právnická.