"Právě podobné akce lidi motivují a inspirují k tomu, aby více času trávili v kuchyni, při vaření více využívali kvalitní sezonní suroviny a dbali na kvalitu toho, co jí," řekla ČTK výživová poradkyně a šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Jana Vašáková. S tím je podle ní spojen i určitý životní styl. To, že lidé více sportují, snaží se jíst střídmě a do přípravy jídel investují víc peněz.

"Přesto se stále ještě, ať už v rodinách či v restauracích, připravují jídla z takzvaných náhražek. Ty sice urychlí a usnadní práci, ale na úkor chuti, kterou pak nelze specifikovat," řekla Vašáková. Sama preferuje středomořskou kuchyni, především ryby, těstoviny či zeleninu. "Z české klasiky nenechám dopustit na kvalitní omáčky s dobrým masem a knedlíky, které u nás připravujeme na mnoho způsobů," dodala.

Na Ladroku přišlo několik tisíc návštěvníků. O jejich pozornost usilovalo na pět desítek stánků, které nabízely vedle specialit z grilu i thajské nudle, francouzské palačinky, kozí sýry, domácí limonády a zavařeninu, pečivo slané i sladké. Samozřejmě také víno a první zkvašený mošt z italských hroznů. Na odbyt šlo také ghí neboli přepuštěné máslo bez mléčných bílkovin. Nepřepaluje se, a tak je lze užívat při vaření, dušení, restování či pečení. Znalci vědí, že sádlo může při smažení řízků nahradit právě jen tento tuk s blahodárnými účinky na lidské zdraví.

Gastronomický festival na náplavce byl zaměřen na exotické potraviny a jejich obohatil o znalost aktuálních trendů v oblasti "streetfoodové" gastronomie. Tedy té, s níž se lidé běžně v ulicích setkávají. K mání byly speciality v indickém stylu, takzvaná raw food, zaměřená na přírodní, tepelně ani průmyslově neupravované potraviny, marocká kuchyně a grilované ryby. O rozmanitosti tohoto druhu stravování svědčily i mexické tortas, americká BBQ, burgery, španělské tapas, etiopská indžera, gruzínský šašlik, exotické ovoce či smažený hmyz - i ten tu nalezl zájemce.