"Nastanou-li tropické dny, Češi ochotně utrácejí nejen za klimatizace, ale také za větráky, autochladničky, výrobníky zmrzliny nebo ledu," uvádí mluvčí e-shopu Alza.cz Šárka Jakoubková. Nejvíce jdou na odbyt modely mobilních klimatizací s cenou mezi 6000 až 12.000 korunami.

Podle mluvčí Datartu Jany Choroušové se klimatizace zmenšují a zvyšuje se prostor jimi ochlazeného prostoru. Nové modelové řady mobilních klimatizací jsou v energeticky úsporných třídách, výbava má často doplňkové funkce, které umožní využití i mimo letní horké dny.

"Jedná se zpravidla o funkci topení, odvlhčování nebo třeba větrání. Stále vyšší poptávka je také po modelech s automatickými funkcemi a dálkovým ovládáním, které zvyšuje uživatelský komfort," uvedl mluvčí Euronics Marek Ingr.

Na rozdíl od předchozích let lidé na příchod veder reagovali okamžitě a zvýšený zájem o klimatizace a ventilátory byl znát hned poté, co na vlnu veder upozornila předpověď. "Ještě před dvěma lety čeští zákazníci s koupí klimatizační jednotky otáleli. Počasí s tropickými teplotami muselo trvat nejméně pět a více dní, než se zájem o ochlazovací techniku, zvláště pak mobilní klimatizace, začal zvedat," dodal Ingr.

"Ceny klimatizací mírně klesají. Nezanedbatelnou roli v ceně hraje design přístroje," dodala mluvčí Mall.cz Michala Gregorová. Mobilní klimatizace si pořizují zákazníci, kteří chtějí řešit momentální situaci bez stavebních úprav nebo tam, kde stavební úpravy nejsou možné.

"Velký zájem je také o ochlazovače vzduchu, což ale nejsou plnohodnotné klimatizace. Jsou však u zákazníků stále více oblíbené díky nízké pořizovací ceně," dodala ředitelka e-shopu Kasa.cz Andrea Čižmářová.

Trendem budoucnosti jsou podle prodejců designově atraktivní chytré klimatizace, které bude možné ovládat na dálku například prostřednictvím mobilních telefonů. Zařadí se tak do kategorie tzv. SmartHome, tedy chytrých technologií pro domácnost, jako jsou například termostaty pro regulaci topení, regulátory osvětlení nebo zabezpečovací systémy.