Hlavní hvězda festivalu William Doyle s projektem East India Youth davům pod scénou v Kinského zahradě nabídl skladby ze svého debutu Total Strife Forever nominovaného na Mercury Music Prize i novinku Culture of Sound.

"Pořadí skladeb na koncertu bude jiné než na albu, živé hraní má jinou dynamiku. Když hraju naživo, snažím se stavět jednu ucelenou skladbu, nedělat mezery, jednotlivé songy mezi sebou propojit. Myslím, že tak člověk udrží lidi v tom správném stavu," uvedl ke svému vystoupení, které však musel kvůli technickým problémům ukončit předčasně.

Dnešní program na hlavním pódiu v Kinského zahradě zahájila tuzemská formace DVA, na Kampě skupina Noisy Pots, která na konci května v Praze pokřtila své debutové album Home Alone. Z tuzemských hudebníků se dále například představila Lenka Dusilová s projektem Baromantika, kapela Midi Lidi nebo populární Monkey Business, kteří se prezentovali v nových koncertních kostýmech. Ty jsou ušité z ruské a americké vlajky.

"V tom jsme tak trochu nevinně. My si rádi vymýšlíme kostýmy a kluci někde viděli starou fotku z konce osmdesátých let Bootsyho Collinse s takovou bundou. Nechali jsme si je udělat a až zpětně nám potom došlo, jak je to v dnešní době aktuální, jak je znovu ten svět rozdělený. To nám ale došlo až pár dnů před prvním koncertem v těchto kostýmech v Praze," řekl ČTK zpěvák Matěj Ruppert. "Nebylo to plánované jako nějaká politická věc, ale je to vlastně zvláštní," dodal.

Na Kampě se usídlili především interpreti world music, která zněla z jeviště ČT art World stage, kde se s úspěchem představila i kapela Poletíme?. Nové hudební objevy dostaly prostor na scéně Radio 1 stage. Na Dětském ostrově si na své přišli příznivci taneční hudby a hiphopu. Doprovodná akce na Janáčkově nábřeží proměnila prostor podél Vltavy na tržiště, jehož součástí byla scéna Open Mike pro příchozí hudebníky.

Akci předznamenala ve čtvrtek tradiční Klubová noc, která nabídla více než padesátku objevů domácí klubové scény v 16 pražských klubech. Podle pořadatelů tam dorazilo přibližně 4000 návštěvníků.

Na letošním United Islands of Prague zaznělo přes 150 koncertů mnoha žánrů hudebních formací ze dvou desítek zemí. Návštěvníci si mohli užít kromě koncertů také doprovodný program. Areál festivalu prakticky začínal od mostu Legií přes ostrovy, Janáčkovo nábřeží, Petřínskou ulici až k areálu Kinského zahrady. Akce si vyžádala v centru města objížďky a uzavírky.