Při skládání kolekce se během půl roku vystřídalo 266 lidí, kteří k sobě poskládali 163.000 dílků vážících 97 kilogramů.

Výstavu obrazů mohou dnes lidé jako součást oslav Dětského dne vidět zdarma. Od 1. do 14. června bude přístupná veřejnosti a školním výpravám. Exponáty uvidí i návštěvníci 25. ročníku festivalu Pelhřimov - město rekordů, který se koná 12. a 13. června. "Pelhřimov je kromě Miroslavi jediné město, kde bude skládačka Slovanské epopeje vystavena," řekl Vaněk. Celá kolekce by měla být později trvale umístěna v miroslavském zámku.

Miroslavští podle Vaňka složili všech 20 obrazů o rozměrech zhruba dva krát dva metry, které Slovanská epopej obsahuje. "Z jednoho se však začaly loupat dílky a musí se opravit," dodal Vaněk.

"Duchovní matkou" miroslavského volného uskupení lidí dlouhodobě se zabývajících skládáním puzzlů je Anna Počarovská. "Říkali jsme si, že když už epopej na Moravě není, mohli bychom si ji vrátit," řekla s úsměvem. Parta nadšenců podle ní skládala dílky Muchových obrazů od loňského prosince do minulého týdne. Při skládání prý díky svým zkušenostem nenarazili na větší problém. V příštím roce se v Miroslavi chystají na překonání světového rekordu ve skládání. Současný světový rekord podle ní vytvořili ve Zlíně, kde 33.000 dílků složilo 33 lidí za 48 hodin.