"Nevydané album nebylo nějaký odpad, ale v té době jsme přerušovali svoji činnost a k vydání už jsme se nedostali. Jsem rád, že je komplet k dispozici, neměl jsem ho celý ani já sám," řekl dnes ČTK zpěvák Pavel Kačes Husár. Ten se v roce 1994 spojil s kytaristou Jiřím Vaculíkem a bubeníkem Petrem Chmelou.

Komplet v podobě boxu se čtyřmi CD s DVD a knihou nebo pěti vinylovými deskami, DVD a knihou vychází u příležitosti 20 let činnosti kapely. Rumpál nyní chystá další vystoupení, některá s Vlastou Redlem, který se zpěvákem Husárem působil ve skupině Fleret.

"Nedá se říct, že bychom začínali nějakou novou etapu naší historie, prostě pokračujeme. Koncerty byly takovou zkouškou, co to udělá, a byli jsme reakcemi nadšeni. Lidé tancovali na stolech, vzájemně jsme si předávali energii," uvedl Husár.

Problém nevidí ani v tom, že hudebnici mají občanská povolání. Například on sám je správcem sportovního areálu, Vaculík a Chmela se stali podnikateli. "Vytíženi jsme, ale na muziku si vždycky uděláme čas. Máme chuť hrát, baví nás to," řekl Husár.

Rumpál vystoupí dnes večer v pražském jazzovém klubu AghaRTA. Komplet nahrávek jim pokřtí Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová, která se před lety podílela na textech jejich alba Savana.

Symfonik Rumpál vznikl v roce 1983 v Březůvce u Zlína. Na Rockfestu 1986 získal první až druhé místo v autorské soutěži za píseň Zívám. Hudební publicista Jaroslav Riedel v měsíčníku Gramorevue jejich styl označil jako 'usměvavou show naleštěné pop music s jazz rockovým nádechem'. Skupina se rozpadla v roce 1990 kvůli odchodu zpěvačky Jitky Woodhams do Rakouska a obavám muzikantů, že se v polistopadovém období hudbou neuživí.