Členové organizace Peta (Lidé pro etické zacházení se zvířaty) chtějí, aby hospoda ve městě St Albans v hrabství Hertfordshire projevila soucit se živými tvory a přijala humánnější název U starých vychytralých kohoutů. "Změna názvu by odrážela to, že společnost odmítá nepotřebné násilí, a přispěla by k propagaci kuřat coby vnímavých a společenských zvířat, jakými opravdu jsou," napsala ředitelka Peta Mimi Bekhechiová.

Místní deník uspořádal mezi lidmi internetové hlasování, zda by se název hospody měl měnit, nebo ne: 61 procent bylo proti. Vlnu nevole návrh ochránců zvířat vyvolal i na sociálních sítích. "Než aby si dělala starosti kvůli názvu hospody, měla by se Peta zajímat spíše o kuřata chovaná v drůbežárnách," myslí si jistý muž, který U starých bojujících kohoutů v minulosti pracoval.

Hospoda byla založena už v osmém století a svoje jméno má od 70. let 19. století kvůli tradici kohoutích zápasů, které se v ní konaly. Tato krvavá podívaná byla v Británii zakázána už v 19. století, připomíná The Daily Telegraph.

"To, co se mi nejvíce nelíbí, je nedostatek úcty k historii (ze strany Peta). Současné jméno nám říká něco o minulosti," tvrdí sedmdesátník Robert Oakhill, který se řadí mezi pravidelné hosty Bojujících kohoutů.