"Musím říct, že jsem se názvem romaneto inspirovala. Myslím, že moje povídky lehce splňují určitý náznak nadpřirozena, což je základním rysem romaneta. Ale vzhledem k tomu, že s povídkami souvisí i připojené písničky, jsem to nazvala chansonetto," řekla dnes ČTK Radůza.¨

Chansonetto Marathón - příběh běžce tvoří kniha 16 povídek, které spojuje osoba vypravěče a válečné téma. Radůza je vypráví z pozice ženy, muže, dítěte, zrádce, zbabělce, hrdiny, krysy, psa a podobně. Začíná bitvou u Maratonu a končí v roce 1946 v Sudetech. Vedle přidaných písní je obsahem projektu také audiokniha načtená Radůzou. "Podnětem ke vzniku byl pocit bezmoci nad vzrůstajícím násilím ve světě, nad nepoučitelností člověka, a to právě v době sedmdesátého výročí konce druhé světové války," uvedla Radůza. "Mění se válečné prostředky, kulisy a způsoby, jak lidi do války dostat, stále se předkládají vznešenější ideje. Ale v zásadě je ta idea jediná - rozšířit si území, získat zdroje a otroky," dodala.

Dějová osa končí na přelomu let 1945 až 1946 v Sudetech, kde vrcholí humanistické a protiválečné poselství projektu. "Do novějších dějin už jsem se nepouštěla, protože od nich nemám dostatečný odstup," podotkla Radůza.

Některé písně z projektu Marathón - příběh běžce již Radůza hraje na koncertech a uvažuje o jevištní podobě celého projektu. "Je to takový můj sen, ale bylo by to technicky i finančně náročné," uvědomuje si.

Radůza navštěvovala konzervatoř, obor zpěv a skladba - sekce pop music. Soukromě také studovala vážnou hudbu. V roce 2004 obdržela hned tři ocenění Anděl jako zpěvačka roku, objev roku a v žánrové kategorii.

Pro koncertní vystupování Radůzu objevila Zuzana Navarová. V roce 2001 ji vyšlo debutové album Andělové z nebe. Na kontě má vedle osmi řadových alb pohádku pro děti o Mourince a Lojzíkovi a několik divadelních scénářů. Loni vydala úspěšnou desku Gaia,