Soutěž je od roku 2004 otevřena všem kapelám bez ohledu na věk jejich členů, na žánr, který skupina hraje, a bez ohledu na to, zda jde o profesionální či amatérské muzikanty. Existují jen tři základní pravidla, kterých je nutné se držet: musejí hrát vlastní muziku, musejí koncertovat a velikost kapely je limitována od dvou do osmi členů.

Ve finálové porotě seděli skandinávští hudebníci, skladatelé a producenti. Rozhodování o prvních třech příčkách bylo podle nich těžké.

"Zásadní bylo pro nás ukázat se před zahraničním publikem. Samozřejmě jsme chtěli být první, ale bylo tady sedmnáct opravdu skvělých kapel různých žánrů z celého světa a deset z nich klidně mohlo vyhrát. Takže i třetí místo bereme jako úspěch a další důležitý krok na naší cestě," podotkl bubeník Stroy Miloš Meier.

Na pomyslnou medaili dosáhla i loni česká kapela Doctor Victor, která si přivezla z Thajska druhé místo. "To, že jsme schopni dva roky po sobě poslat do finále kapelu, která se umístí do třetího místa, vypovídá hodně o potenciálu české hudební scény," uvedl Miloš Burýšek, jednatel soutěže GBOB.

Pražská kapela Stroy ve složení Michal Skořepa (zpěv, kytara), Miloš Meier (bicí) a Jakub Antl (baskytara) vznikla v roce 2011. Zvukem i filosofií odkazuje na syrovost alternativních kapel devadesátých let.

Do regionálních kol tuzemské části druhého ročníku GBOB se zaregistrovalo 500 hudebních skupin. Prvního ročníku se zúčastnilo 380 kapel různých žánrů.