"Žádáme o vyklizení stadionu, aby mohl být využíván k účelu, pro který byl postaven," uvedl předseda svazu Abdiqani Said Arab. Svaz o předání stadionu žádá podle BBC opakovaně. Například v roce 2012 síly Africké unie s odchodem souhlasily, později však bylo plánované stažení odloženo.

Arab chce, aby se somálská mládež mohla opět vrátit ke sportu a aby stadion mohli k trénování využívat vedle sportovních spolků i například olympionici. Dodal, že Somálsko se kvůli zablokovanému stadionu muselo vzdát letošního afrického fotbalového poháru.

Fotbalový stadion v Mogadišu, který v uplynulých více než dvou desetiletích bojů utrpěl značné škody, je v rámci Afriky stále považován za jeden z těch modernějších a dobře vyprojektovaných. S jeho vybudováním na konci 70. let minulého století pomáhali Číňané. Zařízení v dobách své největší slávy umožňovalo nejen fotbalové zápasy, ale i basketbalové či volejbalové turnaje.

Během občanské války a následných nepokojů začali areál využívat vojáci. Na počátku 90. let tam sídlily americké jednotky, později etiopské a nyní tam pobývají síly Africké unie. Areál používaly i islamistické milice Šabáb, které se podařilo díky mezinárodnímu africkému zásahu z velké části země vytlačit. Islamisté v Somálsku fotbal i další sporty zakázali.

Situace v Somálsku se oproti uplynulým letům značně stabilizovala. Islamisté díky tlaku afrických armád nejsou schopni dobývat území zpět, zaměřili se ale na sebevražedné útoky a gerilový boj.