"Nouvelle Prague si klade za cíl především otevírat obzory, a to nejen hudebním fanouškům, kteří mohou objevovat nové interprety, ale také profesionálům z hudebního průmyslu. Ti budou mít v průběhu dvoudenní, špičkově obsazené konference možnost v tematických panelech diskutovat s renomovanými odborníky z domova i ze světa," uvedl Štěpán Suchochleb, ředitel festivalu.

První ročník hudební akce Nouvelle Prague, který se loni konal v listopadu v Praze, získal uznání více než 3000 delegátů největšího britského showcasového festivalu The Great Escape a zvítězil v kategorii Nejlepší nový showcase festival.

Letos poprvé se budou také udělovat Ceny Nouvelle Prague a to v kategoriích Venue roku, Počin roku a Osobnost roku. Ceny mají za cíl kultivovat tuzemský hudební průmysl a podpořit osobnosti a organizace, které se o to v daném roce nejvíc zasloužili. Vítězové budou vyhlášeni na slavnostním večeru, který se uskuteční 7. listopadu v Paspově sále v areálu Staropramenu.

Co se týká festivalové části, Nouvelle Prague se zaměřuje převážně na zámořské kapely. Zaujmout se budou snažit The Plastics z Jihoafrické republiky, z Kanady přiletí rockoví Slow Down Molasses a velmi originální The Visit, z Austrálie do Prahy dorazí pop-rockoví Ball Park Music a Calling All Cars a publikum se budou snažit roztančit elektroničtí Skyroads z Izraele. Ze zahraničí se však představí také belgičtí Balthazar a speciální host festivalu The Feud z Velké Británie.

Možnost představit se domácím i zahraničním odborníkům dostanou i čtyři tuzemské showcasové kapely. Na podiu vystoupí Kittchen, trio Please The Trees, Vložte kočku a olomoučtí Nylon Jail. Jako domácí hvězda festivalu kapela Zrní na svém koncertu pokřtí své nové album Následuj kojota.

Showcase festivaly pomáhají nadějným, ale zatím ne příliš známým umělcům. Slouží pro ně jako příležitost veřejně se předvést a upoutat pozornost důležitých lidí z hudební branže. Ti jim mohou nabídnout možnost spolupráce, například účast na festivalech nebo smlouvu s hudebním vydavatelstvím. Například Money for Rope díky své účasti na Nouvelle Prague hráli nejen na The Great Escape,nejvýznamnějším showcasovém festivalu.

Podrobnější informace o Nouvelle Prague se nacházejí na www.nouvelleprague.com