Finalisté v rámci soutěžního večera představili kolekce pařížských módních domů a modelů známých značek, například Vivienne Westwoodové, Jeana Paula Knotta či Isabel Marantové. Exkluzivní róby předvedly i slavné české a slovenské topmodelky a dřívější vítězky světových finále z ČR a Slovenska.

O dnešních vítězích národních finále rozhodla porota složená z odborníků v oblasti módy, kultury, médií a zahraničních modelingových agentů, mezi nimi i česká topmodelka a ambasadorka soutěže Schwarzkopf Elite Model Look ČR 2014 Pavlína Němcová.

Zatímco u mužů hodnotila porota podle moderátora večera Leoše Mareše hlavně komunikaci a charisma, u dívek hledala vedle hezké postavy a tváře především výjimečnost a zajímavost. Mladí muži v jedné z kolekcí předvedli i svá těla, když po molu kráčeli do půl pasu svlečení jen v černých kalhotách a s šátečkem na krku.

Jedním z hudebních hostů slavnostního večera byl objev roku písničkářka Lenny. Mezi pozvanými hosty byli například topmodelka Daniela Peštová či světová vítězka Elite Model Look 2013 Češka Eva Klímková a další zástupci českého a světového módního showbyznysu.

Na celém světě vstupuje do soutěže každý rok na 450.000 zájemců z téměř 60 zemí, poprvé se konala v roce 1983, v Česku a na Slovensku v roce 1991. Na molech Elite Model Look se světu poprvé představily například modelky Gisele Bündchen, Linda Vojtová, Cindy Crawford a Linda Evangelista.