Jihlavský program odstartuje soubor Ufftenživot, který divákům v představení Keep Calm ukáže univerzální návod k životu. Výběr toho, co z Malé inventury uvidí lidé v Jihlavě, je závislý především na kapacitě divadla, řekl mluvčí DIOD Přemysl Martinek. Při činoherních představeních nenáročných na scénu, může být v publiku až 250 lidí. Velká taneční představení si vynutí zmenšení hlediště takřka na třetinu.

Druhé festivalové představení Horizont 8 přenesou organizátoři 29. září do venkovních prostor, vstup bude zdarma. Původní autorský projekt Jiřího Honzírka reflektuje letošní osmičková výročí. "S těmi roky pracujeme prostřednictvím jejich současného vnímání, tedy ne s tím, co roky 1918, 1938, 1948 a 1968 znamenaly ve své době, ale jak je vnímáme dnes," řekl už dřív Honzírek.

Soubor Anička a letadýlko v Jihlavě odehraje představení Roštěnky u Tiffaniho a 30. září festival ukončí představení pro rodiny s dětmi Frutti di mare, které původně Malá inventura nenabízela. "Snažíme se vybírat představení, která odpovídají dlouhodobému konceptu našeho divadla. Klademe důraz na pohybová a taneční představení a zároveň hledáme nějaký program pro rodiny. Děláme to i u dalších festivalů, které u nás mají ozvěny, jako je Fun Fatale nebo Tanec Praha," řekl Martinek.

Smyslem festivalu je, představit co nejširší škálu podob nového divadla. Kromě Jihlavy hostuje festival také v Jičíně, Českých Budějovicích a Opavě.