Kolotoč bude zprovozněn příští rok, přestože se původně hovořilo o letošním létě. "Zdržení kolotoče způsobila skutečnost, že se z důvodu nedostatku pracovníků nepodařilo dokončit vysoutěžení stavby. Soutěž na zhotovitele jsme měli vypsanou třikrát a třikrát se nám nikdo nepřihlásil. Potřebujeme především tesaře, truhláře a lakýrníky, ale doplácíme na to, že se rekonstruuje budova Národního muzea, kde jsou všechny tyto profese nyní soustředěny," řekl ČTK Ksandr.

Oprava koní trvala půl roku. Většina z nich byla v tak špatném stavu, že vyžadovala opravu vlastní dřevěné konstrukce. Těla byla vytvořena z tvarově upravených jutových pytlů vyplněných slámou a africkou travou. Potažena jsou koňskou kůží dovezenou z Francie. Uvnitř koní se dochovaly zajímavé památky - novinové články z roku 1923 a 1937, mince z doby Rakouska-Uherska a historické vstupenky. Nyní jsou součástí expozice v NTM.

"Restaurátoři z různých specializovaných pracovišť koně opravovali technikami, pomocí kterých byly před více než sto lety postaveny. Včetně toho, že koně potáhli pravou koňskou kůží," uvedl ředitel NTM Ksandr.

Nejstarší dochovaný podlahový kolotoč v Evropě je majetkem technického muzea od roku 2004. Dnešního slavnostního předání k druhé části oprav se za doprovodu flašinetáře zúčastnilo několik desítek lidí. Při první části rekonstrukce v polovině 90. let minulého století byla opravena střecha kolotoče.

Kolotoč byl postaven v roce 1892 a poprvé se roztočil na Vinohradech. O dva roky později ho jeho majitel Josef Nebeský přemístil na Letnou. Naposledy se v pavilonu mohli zájemci svézt v roce 2004, kdy jej převzalo NTM a kvůli kritickému stavu kolotoč uzavřelo. Muzeum sehnalo i orchestrion Atlantic, původní totiž někdo ukradl.