Hrdinou knihy Ten černý vzadu - Nový Othello, která se odehrává ve Spojených státech 70. let, je ghanský chlapec Osei. Syn diplomata, jehož rodina se často stěhuje, je mezi spolužáky outsiderem, a nic na tom nezmění ani jeho přátelské způsoby, odhodlání a sportovní talent. V jediném školním dni vyhrocené události potvrdí, že jsme na světě pouhými herci ve vleku předpojatostí.

Chevalierová se narodila ve Washingtonu do rodiny známého uměleckého fotografa. Její doménou jsou historické romány. Nejznámější z nich je Dívka s perlou, v Česku vyšly také Dáma a jednorožec či Ohnivý tygr.

Projekt převyprávění Shakespearových děl iniciovaný britským nakladatelstvím Hogarth zahájila v roce 2015 britská spisovatelka Jeanette Wintersonová. Její kniha Trhlina v čase do současného Londýna a do města New Bohemia na neklidném americkém Jihu přenesla děj Shakespearovy Zimní pohádky. Dále v rámci projektu vyšel Šajlok, to jsem já Howarda Jacobsona inspirovaný Kupcem benátským, kniha Děvče na ocet Anne Tylerové, jejíž předlohou bylo Zkrocení zlé ženy, Kus Temnoty od kanadské držitelky Nobelovy ceny za literaturu Margaret Atwoodové, která zpracovala Bouři, a také celosvětový bestseller Macbeth od Jo Nesbeho.

Shakespearovo dílo čte, dramatizuje a obdivuje, ale i svébytně interpretuje mnoho generací. Vznikají filmy pro teenagery, muzikály, sci-fi filmy, příběhy japonských válečníků, ale i romány. Shakespeare se tak stal součástí pop kultury.