Šanci zazářit v literárním světě mají tři britští autoři, dva Američané a zmíněná Kanaďanka. Britský básník Robin Robertson bude usilovat o Man Bookerovu cenu s románem ve verších The Long Take (Dlouhý záběr), který se zabývá násilím a sociálními rozdíly v dnešní Americe. Americký romanopisec Richard Powers má šanci uspět s ekologickou ságou The Overstory, která vypráví o stromech a lidech, kteří je mají rádi.

The Long Take je zároveň jedním ze dvou debutových románů na seznamu, spolu s knihou Everything Under od Britky Daisy Johnsonové, která je ve svých 27 letech nejmladší finalistkou Man Bookerovy ceny v historii.

Dalšími finalisty jsou román z drsného prostředí ženské věznice The Mars Room (Místnost Mars) od Američanky Rachel Kushnerové a román Milkman (Mlékař), pro který severoirská spisovatelka Anna Burnsová čerpala náměty v období nepokojů v Ulsteru.

Man Bookerova cena je podle agentury AP vždy předmětem intenzivních spekulací a sázek. Vítězi obvykle přináší prudký nárůst prodejnosti jeho knih a větší respekt. Letošní laureát ceny dotované 50.000 librami (přes 1,4 milionu korun) bude vyhlášen 16. října.

Man Bookerova cena byla založena v roce 1969 a původně byla vyhrazena spisovatelům z Británie, Irska a zemí britského Společenství. Američanům se cena otevřela v roce 2014 a od té doby už má dva zámořské vítěze - Paula Beattyho (The Sellout, Výprodej) a George Saunderse (Lincoln in the Bardo, Lincoln v bardu).