Představení Hrdý Budžes s Bárou Hrzánovou v hlavní roli mělo premiéru 7. listopadu 2002, Hrzánová za svůj herecký výkon dostala Cenu Thálie za rok 2003. Ve hře představuje osmiletou Helenku žijící za husákovské normalizace. Na pozadí prostředí školy a divadla v jednom okresním městě se odvíjí sled komických příhod, trapných zážitků, drobných i větších neštěstí, které Helenka nejen prožívá, ale zároveň je s bezprostředností svému věku vlastní komentuje. Nakonec zjišťuje, že žádný Budžes nikdy neexistoval, že to jen nesprávně zaslechla v rádiu verše: "Hrdý buď, žes vytrval, žes neposkvrnil ústa ani hruď falešnou řečí.".

Hra byla před lety také důvodem trestního oznámení, které na Hrzánovou podali členové šumperské okresní organizace Komunistické strany Československa-Československé strany práce (KSČ-ČSSP), vedené bývalým důstojníkem Státní bezpečnosti Ludvíkem Zifčákem. Hrzánová tehdy v televizním přenosu při převzetí Thálie uvedla, že "Rusáci a komunisti jsou svině". Citovala tak ale podle svého vyjádření pouze slova hrdinky tragikomického monodramatu, za něž prestižní ocenění dostala.

Předlohou mrazivé komedie Válka Roseových, která bude mít v příbramském divadle 100. reprízu, je román slavného amerického autora Warrena Adlera. Podle něj Danny DeVito natočil neméně slavný stejnojmenný film. Představení s Michalem Dlouhým a Kateřinou Lojdovou v hlavních rolích mělo premiéru v roce 2013.