Komedie vybrané do soutěže hodnotí odborná porota, nejvyšším oceněním je cena Zlatý Prim. Neméně důležitým oceněním je Cena diváků nazývaná Novoměstský hrnec, která se uděluje na základě měření procent smíchu při filmové projekci. O zaznamenání se starají přímo v sále Kina 70 tři časoměřiči se stopkami v rukou.

Netradiční program po dobu festivalu nabídne alternativní scéna Bioplaneta v prostorách bývalých kasáren. Návštěvníky čekají filmové projekce, koncerty, diskotéky, vyzkoušet si budou moci airsoft, graffiti, break dance, virtuální realitu, elektromobily.

Prezidentem a patronem novoměstského festivalu třetí rok po sobě je herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. "Humor nemá žádné hranice a dělit se může jedině podle míry vkusu a inteligence. Humor považuji za jistý očistný prostředek k životu. Bez něj nelze v současném světě přežít," uvedl herec k tomu, proč festival zaštítil.

Loni festival vyhrála filmová pohádka Anděl Páně 2 v režii Jiřího Stracha. Diváci se nejdéle smáli u filmu Špunti na vodě režiséra Jiřího Chlumského. Při soutěžní projekci zněl smích sálem po dobu 28,71 procenta vysílacího času. Maximální rekord drží Troškův Kameňák s 36,75 procenta.

Nultý ročník festivalu se v Novém Městě nad Metují konal v roce 1978, kdy čestné uznání získala komedie Adéla ještě nevečeřela.

ry dr