Přestože podle Kroba vznikla barevná malba kolem roku 2010, přesné okolnosti už bylo pro školu obtížné dohledat. Slovenského autora se nepodařilo kontaktovat. Před rekonstrukcí nechala škola odborně posoudit malbu pracovníky Domu umění města Brna, podle kterých není její umělecká hodnota nikterak mimořádná.

Přesto škola stála o zachování díla. Jde o ukázku studentské aktivity, uvedl Krob. Malba zdobí stěnu v druhém podlaží budovy D, kde v uplynulých dvou letech intenzivně pracovali stavbaři. Škola si proto nebyla jistá, zda dílo těžké podmínky přečká.

"Stavbaři ale byli šetrní a malbu přikryli, takže zůstala z velké části zachována," řekl Krob. Dodatečné restaurátorské zásahy ovšem škola neprováděla. Malba zachycuje postavy, stíny a tváře uprostřed vřavy a plamenů.

Masakry statisíců Arménů, které za první světové války provedla Osmanská říše, považuje řada zemí světa včetně Česka a Slovenska za genocidu. Události označují za první cílenou snahu o likvidaci jiného etnika ve 20. století.

Turecko takovýto výklad odmítá a tvrdí, že celková bilance obětí je nadhodnocená, přičemž mrtvé navíc počítá jako oběti občanské války.