Jako kovárna sloužil dům do 60. let minulého století, pak v něm byla hasičská zbrojnice. V části kovárny vzniklo nyní hasičské muzeum, jehož tahákem je stříkačka původně tažená koňmi z roku 1928.

"Je tam expozice kovářského řemesla, jak uměleckého, tak té tvrdé, syrové kovařiny. Je to víceméně tak, jak nám pamětníci řekli, je tam staročeská výheň, znovuobnovené klenby, měch i elektricky poháněná výheň. Jsou tam staré kovadliny, staré vrtačky, brusky, máme ještě připravenou starou kovářskou pilu a kovářské náčiní," řekl Jílek.

Kovárnu si turisté mohou prohlédnout zvenčí, bude do ní vidět. Obec opravila i domek, v němž kovář žil, teď tam funguje koloniál. Kováři budou řemeslo předvádět při vybraných akcích. Kovárna nemůže fungovat komerčně, kvůli dotaci z programu IROP, o niž obec zažádala. Po posledním kovářovi v obci zachránil starosta jeho náčiní.

3D model Holašovic bude v infocentru. "Návštěvník si tak představí, jaké obrovské dědictví ty statky jsou. Jak jsou mohutné, aby viděl, o co se musíme starat: stavby, střešní fond, zahrady a přilehlé budovy k obytným částem. Aby si dokázali představit, jaká je to náročnost," řekl starosta.

Obec, jejíž letošní rozpočet je 7,6 milionu Kč, získá ročně 2,5 až pět milionů z dotací. Jihočeský kraj dává obci coby památce UNESCO roční neinvestiční dotaci 700.000 Kč. Loni Holašovice otevřely novou hasičskou zbrojnici za 7,5 milionu, z dotací obnovily dobytčí váhu na návsi.

Vesnici ročně navštíví 70.000 turistů včetně diváků na Selských slavnostech. V jednom domě je dochovaná černá kuchyně. Přímý příjem z turistů je dle Jílka, jenž dělá starostu 14 let, nulový. Příjmy ze suvenýrů nepokryjí ani provoz infocentra.