"Jednoznačně jsou to exponáty, které tvoří takzvanou potravinovou šmelinu po roce 1945 a běžně vystavované nejsou. Jsou to konzervované sušené maso, čaje, poválečná americká pomoc z UNNRY, která se stala předmětem šmeliny v době lístkového hospodářství," uvedl Sicha.

V Králíkách jsou vytavené také uniformy, výstroj, výzbroj a pomůcky celníků, plomby, cejchované míry, příručky či písemné záznamy. Mnoho exponátů z novější doby pochází z okolí. Mezi nejcennější patří historické celní tarify z tereziánského období, nejstarší je z roku 1766. Některé části jsou stylově zařízené, například jako kancelář Josefa Němce, manžela spisovatelky Boženy Němcové, nebo jako služebna Finanční stráže.

Sicha věří, že muzeum si návštěvníci najdou. "Slyšel jsme názor, že celnictví je nuda, že nemůže nikoho bavit. Opak je pravdou, každý si přece vzpomíná na to, jak cestoval za hranice, jak byl prohlížen, co se pašovalo, čeho byl nedostatek," řekl Sicha.

Vytvoření celnické expozice trvalo klubu sedm let. Náklady dosáhly jen asi milionu korun díky velkému nasazení dobrovolníků. Otevřeno bude zatím jen několik dní v týdnu, neboť spolek není schopen zajistit celotýdedenní provoz. Otvírací doba bude zveřejněna na stránkách muzea.