Zapomenuté světlo je pravděpodobně nejvýznamnějším textem českého básníka, spisovatele a katolického kněze Jakuba Demla. Dílo vydal v roce 1934, prvního necenzurovaného vydání se však dočkalo až po více než 50 letech v roce 1985. "Slavná próza vypráví o dramatickém souboji, který musí svést věřící člověk, nahlodají-li jeho víru v boha i v sebe sama pochybnosti," uvedla mluvčí.

Dramatizaci pro ostravskou scénu připravil Jakub Nvota, režisér oceňované inscenace Spalovač mrtvol, který se nyní do ostravského divadla vrací jako autor.

Příběh Zapomenutého světla je silně autobiografický. V jeho centru stojí sám básník a kněz Jakub Deml, který se musí vypořádat s řadou konfliktů se svým okolím i uvnitř sebe sama. Zásadní postavou knihy je vedle jejího autora také vážně nemocná dívka Mariánka, k níž má Deml velmi blízko a jejíž umírání ho ponouká k dalším úvahám nad smyslem lidského života. Mariánku Zezulovou ztvární Magdaléna Tkačíková.

V dalších rolích se na jevišti objeví Dušan Urban, Ondřej Brett, Michal Sedláček, Jakub Burýšek, Kateřina Krejčí, Pavla Gajdošíková a Milan Cimerák.

Příběh o tragédii nenaplněné lásky básníka, kněze a prokletého člověka mohou diváci znát i díky stejnojmennému filmovému zpracování s Veronikou Žilkovou a Bolkem Polívkou v hlavních rolích. Snímek z devadesátých let v režii Vladimíra Michálka obdržel celou řadu prestižních ocenění včetně tří Českých lvů a Ceny diváků na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Z Demlovy předlohy však film vychází jen volně. Naopak tvůrci chystané inscenace nepracovali s filmovým scénářem, ale vrátili se k původnímu prozaickému textu Jakuba Demla. S režisérkou Schmiedtovou na inscenaci spolupracovala dramaturgyně Kateřina Menclerová. Autorkou scény je Lucie Labajová, kostýmy navrhla Markéta Sládečková. Pod hudbou k inscenaci je podepsán hudebník Mario Buzzi. Na pohybové složce inscenace se podíleli Miřenka Čechová a Petr Boháč.