"V rolích Florestana a Leonory se do Prahy vracejí dva vynikající pěvci: jeden z nejuznávanějších wagnerovských pěvců současné operní scény, švédský tenorista Daniel Frank, který si Prahu podmanil jako Tannhäuser ve Státní opeře v roce 2014, a německá sopranistka Melanie Dienerová, kterou si pamatujeme z památného provedení Lyrické symfonie Alexandra Zemlinského v březnu 2017 Orchestrem Státní opery ve Foru Karlín," uvedla Slavíková.

V roli krutého guvernéra Dona Pizzara se poprvé v Česku představí rakouský basbarytonista Sebastian Holecek, který hostuje na nejvýznamnějších operních scénách včetně Vídeňské státní opery a londýnské Covent Garden.

Příběh politického vězně Florestana a jeho manželky Leonory je ukázkou manželské lásky a věrnosti stejně jako ideou spravedlnosti a lidského bratrství. Opera Fidelio byla ve 20. století v Rakousku a Německu spojována s významnými kulturními a společenskými událostmi. Jednou z takových výjimečných událostí byla gala premiéra Fidelia Karla Böhma při slavnostním znovuotevření Vídeňské státní opery 5. listopadu 1955.

Fidelio byl publiku českých zemí poprvé představen 24. listopadu 1814 ve Stavovském divadle pod taktovkou Carla Marii von Webera. Zatím poslední uvedení Beethovenovy opery v Praze se uskutečnilo v roce 1993 ve Státní opeře Praha, v nastudování s hostujícím rakouským dirigentem Peterem Schrottnerem, tehdy pod názvem Leonora, aby bylo zdůrazněno, že jde o původní verzi opery z roku 1805. V případě nové pražské inscenace jde o finální verzi z roku 1814.

"Pro českou scénu není Fidelio repertoárová opera, pro dvě hlavní role je to nesmírně náročný kus. Možná to je důvod, proč se v Čechách příliš nehraje. Ale naše obsazení technické problémy překonává," uvedl hudební ředitel Státní opery Weiser.

Pod současnou inscenací je podepsána režisérka Nemirová se svou tvůrčí spolupracovnicí, německou scénografkou a kostýmní výtvarnicí Ulrike Kunzeovou, která se podílela na tvorbě už 140 inscenací. "Nesmírně si cením toho, že po dlouhých jednáních se podařilo získat pro spolupráci s Operou Národního divadla výjimečnou režisérku, která má na kontě tolik kvalitních inscenací a sklízí velké úspěchy v rakouských a německých zemích," podotkla ředitelka Opery Silvia Hroncová.