"Hudba je to na pomezí baroka a klasicismu s klíčícím romantismem a odvážnými tóninami," charakterizoval nahrávku Válek.

Jeden ze zapomenutých skladatelů Antonín Jan Nepomuk Brosmann se narodil 7. září 1731 ve Fulneku, kde se naučil hrát na housle a violoncello. Ve 20 letech vstoupil k piaristům. V Bílé Vodě nejprve studoval filozofii a zároveň vyučoval hudbu, později střídavě působil na dalších místech na Moravě, naposledy se do Bílé Vody vrátil v letech 1778 až 1787 jako rektor piaristické koleje a farář. Zemřel 16. září 1798. Je autorem více než stovky skladeb jak církevní, tak i světské hudby.

Při zahajovacím koncertu cyklu Bacha na Bacha! zazní v minoritském kostele oratorium Svár duše s tělem od Emilia de Cavalieriho. Abonentní cyklus barokní a klasicistní hudby na různých místech v Brně už sedmým rokem realizuje Czech Ensemble Baroque. Soubor tvořený orchestrem, vokálním ansámblem a sólisty v roce 1998 založil a dodnes vede dirigent Válek.

Mimořádný koncert sezony 2018/2019, který není součástí předplatného, se uskuteční 16. ledna opět v Besedním domě. Na programu bude Händlovo oratorium Saul se sólistou Metropolitní opery v New Yorku Adamem Plachetkou, světovou kontratenorovou hvězdou Andreasem Schollem, sopranistkami Natalií Rubis, Kristýnou Vylíčilovou, polským tenoristou Krystianem Adamem a dalšími špičkovými pěvci. V pražském Rudolfinu se tento projekt představí 8. února.

Vrcholné Händelovo oratorium zaznělo poprvé v Královském divadle v Londýně 16. ledna 1739. Tříaktové dílo na libreto Charlese Jennense dějově vychází z biblických událostí, konkrétně První knihy Samuelovy. Příběh Saula, prvního krále Izraele, vykresluje přerod přátelství a obdivu zamýšleného Saulova následníka Davida v závist a nenávist, která je nakonec příčinou zkázy velkého panovníka. Czech Ensemble Baroque oratorium Saul zahraje také 30. července příštího roku na zámku v Holešově. V produkci Hudebního festivalu Znojmo vznikne scénická podoba díla v režii Tomáše Pilaře, jejíž premiéra 25. července bude vrcholem jeho 15. ročníku.