Na pražském Vypichu se v minulosti s hudební produkcí prezentovala skupina rocková Kabát. Největší operní produkcí v Praze pod širým nebem je představení v přírodním divadle v Šárce, na které chodí každoročně přes 10.000 lidí. Účinkuje zde několik stovek herců a komoparzistů. Letos se uskuteční 2. září a bude uvedena opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta.

Výpravné provedení Nabucca s kulisami, kostýmy a velkým sborem doplní pyrotechnické efekty a LED stěny s projekcemi s detailními záběry sólistů. "Legendární operu v klasickém nastudování uvidí zdejší diváci v italském jazyce s českými titulky. Jedinečnost celého zážitku umocní špičkoví operní umělci z Itálie, Ruska, Německa, Izraele, České republiky a Bulharska. Na dirigentský stupínek se postaví dirigent Miloš Formáček," uvedl promotér Denis Maizner.

V opeře Nabucco Verdi zhudebnil biblický námět ze Starého zákona. Babyloňané pod vedením krále Nabuchodonozora (Nabucco) vtrhnou do Jeruzaléma, zničí Šalamounův chrám a židovský národ odvedou do zajetí. Židovský bůh Jehova potrestá krále tím, že na něj sešle kletbu šílenství. Nabucco, který musel čelit i intrikám své domnělé starší dcery Abigail, rozpozná svoji vinu, uzná sílu a velikost Jehovy a vrátí židům svobodu.

V titulní roli se jako král babylonský představí barytonista Richard Haan, podvodnici Abigail ztvární sopranistka Iordanka Derilová a jako králova pravá dcera Fenena zazpívá mezzosopranistka Barbora Polášková.

Jednou z nejznámějších písní celého díla je takzvaný Sbor Židů (Va, pensiero), který se stal vedle Triumfálního pochodu z Verdiho Aidy jeho nejpopulárnější melodií. "V době vzniku opery se dílo stalo vyjádřením touhy italského národa po nezávislosti," podotkl promotér Maizner.

Na pražském Vypichu se v minulosti s hudební produkcí představila skupina rocková Kabát. Vystoupila zde v letech 2009 a 2014 a pokaždé přilákala desítky tisíc příznivců.