Úřad majetek převzal od státní příspěvkové organizace Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra. "Celý areál tvoří tři pozemky. Na prvním o výměře 2602 metrů čtverečních stojí samotná zámecká budova. Další dvě parcely s plochou 5375 a 1204 metrů čtverečních tvoří přilehlé prostranství, které je rovněž chráněným územím, a vedou zde přístupové komunikace," popsal areál mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Od roku 2011 má zámek ve výpůjčce město Rýmařov, které areál spravuje a část prostor užívá k vzdělávacím, kulturním a jiným veřejně prospěšným účelům. V přední části zámku, v bývalém Cínovém sále se zachovanými renesančními klenbami, je obřadní síň.

Původně byla v Janovicích vystavěna v letech 1520 až 1530 pozdně gotická tvrz. O půl století později, počátkem roku 1586, se tvrz začala stavebně přeměňovat do podoby renesančního zámku a v následujícím století přibyla k zámku kaple. "Dnešní tvář získal zámek, který se stal trvalým sídlem janovické linie šlechtického rodu Harrachů, v letech 1827 až 1850," dodal Ležatka.

Bohatou historii zámeckého objektu podle něj dokumentují i čtyři kamenné erbovní desky na vnější fasádě zámku. "Ojedinělým prvkem interiéru je zase specifický skříňový záchod z první poloviny 18. století. Všechny tyto předměty a objekty jsou rovněž vedeny a zapsány v Ústředním seznamu kulturních památek," uvedl.

Od poloviny 20. století sloužily prostory budovy zámku k uložení archiválií Okresního archivu v Rýmařově a později Okresního archivu v Bruntále. Kvůli zhoršujícímu se stavu objektu byly však archiválie v roce 1995 přestěhovány do jiných prostor. V roce 1962, v době kubánské krize, která hrozila přerůst v celosvětový válečný konflikt, byl z Prahy do zámku údajně tajně přemístěn Archiv České koruny. Po několik let tak prý zámek ve svých prostorách uchovával soubor nejstarších a nejcennějších archivních dokumentů českého státu, včetně nejznámějšího dokumentu starých českých dějin Zlaté buly sicilské.

Zájem o objekt má Národní památkový ústav, který chce provést rozsáhlou rekonstrukci zámku a kulturní památku zpřístupnit i veřejnosti. "V současnosti už probíhají konkrétní jednání a připravujeme potřebné doklady," uvedl mluvčí. Dodal, že památkáři už požádali o část rozsáhlého parku, který na zámek navazuje a je už v majetku úřadu. Část areálu by mohla být převedena na město.