Původní představy podle něj narazily na řadu nepřekonatelných obtíží a omezení souvisejících s památkovou ochranou nedávno zrekonstruované budovy na Hradčanech. Některá původně zamýšlená díla z významné sbírky by podle Fajta mohla postupně najít místo ve Veletržním paláci, jehož rekonstrukci NG chystá.

Loni v únoru Fajt a Francesca von Habsburg, zakladatelka sbírky Thyssen-Bornemisza Art Contemporary podepsali memorandum, které zaručovalo pětiletou výstavu významných děl současného umění v Salmovském paláci, jednom ze sídel NG. Uváděli tehdy, že Praha díky tomu bude mít šanci stát se přední cílovou destinací milovníků současného umění. Nadace TBA21 se zaměřuje na experimentální a nekonvenční projekty současného umění a v jejích sbírkách nechybějí díla Olafura Eliassona, Ernesta Neta, Aj Wej-weje nebo Ragnara Kjartanssona

Nyní NG uvádí, že oba partneři přepracovali původní pětiletý plán sestávající ze série výstav a nahradily jej cyklem strategických instalací, v němž představí významná díla ze sbírky TBA21. "Program, který bude zahájen na podzim, doplní akce zaměřené na další vzdělávání a profesní rozvoj studentů předních pražských uměleckých akademií," uvedly obě organizace ve společném prohlášení.

"Aby měl námi navrhovaný víceletý výstavní program úspěch u kritiků i širší veřejnosti, bylo by nutné zasadit instalaci složitých uměleckých děl do smysluplné kurátorské koncepce. Našim týmům se bohužel nepodařilo provést v Salmovském paláci úpravy, které by umožnily instalaci všech děl ze sbírky TBA21, včetně těch, která jsou náročná na prostor nebo vyžadují složitou, interaktivní mediální instalaci," uvedla Francesca von Habsburg. "Z toho důvodu jsme se domluvili na jiném přístupu a rozhodli jsme se představit klíčová díla z naší sbírky v prostředí, kde budou nejlépe přístupná veřejnosti, a současně uspořádat sérii přednášek akademické úrovně," doplnila.

Vedle výstavního programu zahájí TBA21 a NG ve spolupráci se čtyřmi pražskými akademiemi zaměřenými na výtvarné umění, architekturu, design, film a múzická umění výukový program The Class of Interpretation. Program povede kurátor TBA21 Boris Ondreička a měl by být určen pro studenty magisterského oboru kurátorská studia.

Sbírka nadace Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) byla založena Francescou von Habsburg, která tím navázala na tři předcházející generace sběratelů rodu Thyssen. Její otec Hans Heinrich Thyssen byl zakladatelem madridského muzea Thyssen-Bornemisza, které patří k nejvýznamnějším světovým galeriím.

hrm rot