Předání bude součástí výstavy vín Grand Prix Austerlitz v areálu Nové radnice. Pořadatelé výstavy o daru informovali v tiskové zprávě. Návštěvníci muzea exponát poprvé uvidí ve foyer v úterý 21. srpna.

Replika vozu pochází z roku 2017, vznikla podle dobových dokumentů. "Svým způsobem se jedná opravdu o unikát. V současné době se v České republice nachází pouze jedna replika, a to v soukromé sbírce," uvedla kurátorka muzejní sbírky automobilů Sylvie Zouharová Dyková. Druhou repliku dostane muzeum.

Tříkolku poprvé na veřejnosti předvedl Carl Friederich Benz v roce 1885 a rok na to obdržel patent. Veřejnost o ni zpočátku ale nejevila velký zájem. Lidé mínili, že je nespolehlivá a nebezpečná. Benzova žena Bertha proto 5. srpna 1888 s dětmi vyjela, údajně bez vědomí manžela, na 106 kilometrů dlouhou cestu z Mannheimu do svého rodného města Pforzheim. Vyjela ráno a dorazila večer. Rozptýlila tak pochybnosti o spolehlivosti a bezpečnosti a lidé začali vůz kupovat.

"Tento exponát sice není českým výrobkem, ale ovlivnil ve své době um a technickou zručnost českých strojařů, kteří se svými výrobky mohli srovnávat s tehdejší strojírenskou špičkou. Je v mém zájmu, aby široká veřejnost, a zvláště pak školní mládež, si byla této skutečnosti vědoma," uvedl dárce repliky. Zároveň vyjádřil naději, že exponát v návštěvnících muzea podnítí zvědavost a vynalézavost.