"Na festivalu máme tři vítězné nebo oceněné filmy z domácího festivalu v Karlových Varech. Jsem zvědavá, zda dokážou oslovit odbornou veřejnost a diváky i na americkém kontinentě," uvedla ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Koprodukční snímek režiséra Radu Judeho, který letos získal Křišťálový glóbus na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, bude uveden v sekci Současný světový film. Rumunský režisér dokázal uspět již v roce 2015 na Berlinale, když získal cenu Stříbrného medvěda za režii s filmem Aferim!, který rovněž podpořil SFK.

V Torontu se představí i film Všechno bude nejlepšího režiséra z letošního ročníku karlovarského festivalu Olma Omerzua. Svědci Putinovi Vitalije Manského se budou snažit zaujmout mezi dokumentárními filmy. Čtvrtý projekt s českou účastí je celovečerní drama kanadského režiséra Xaviera Dolana The Death and Life of John F. Donovan, které se v březnu 2017 natáčelo také v České republice a ve kterém hrají hvězdy jako Natalia Portmanová nebo Susan Sarandonová.

Český filmový průmysl bude na festivalu v Torontu zastoupen i na souběžně konaném filmovém trhu. "Toronto je po Berlinale a Cannes třetím nejdůležitějším trhem na světě. Jednak otvírá dveře do Ameriky a je také ideální příležitostí, kde se dá domluvit účast českých filmů na zimních a jarních festivalech," podotkla vedoucí Českého filmového centra Markéta Šantrochová.

Podpora SFK v případě filmu Všechno bude činila celkem na scénář, vývoj a výrobu 9,4 milionu korun. Je mi jedno, že se zapíšeme do historie jako barbaři získal podporu čtyři miliony korun, Svědkové Putinovi jeden milion korun a v případě The Death and Life of John F. Donovan činila vyplacená pobídka SFK 6,55 milionu korun.

Na festivalech v Cannes, Benátkách či Berlíně se v nedávné době s úspěchem prezentovaly digitálně restaurované starší české filmy jako třeba Černý Petr Miloše Formana nebo sci-fi snímek Ikarie XB 1 v Cannes a Berlíně. Letos v Cannes uvedli restaurovaný film Jana Němce Démanty noci. Premiérové uvedení na velkých festivalech podle Národního filmového archivu pomáhá snímkům v zahraniční distribuci, opětovné zpřístupnění filmu divákům je hlavní důvod restaurování filmů.

Podle informací Českého filmového centra by se měly tři české projekty či projekty s českou účastí objevit také na festivalu v Benátkách, který začíná 29. srpna.