Pobídky pro filmaře představují možnost získat zpět část nákladů. V Česku tvoří tyto vratky maximálně 20 procent vynaložených nákladů. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) nedávno uvedl, že by se pobídky měly dostat aspoň na 25 procent.

Od roku 2015 dává stát na pobídky 800 milionů korun ročně. Například letos při natáčení seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem a Carou Delevingneovou zahraniční filmaři v Česku utratili 1,5 miliardy korun, od státu se jim vrátí 260 milionů korun na pobídkách.

Zisk státu z filmových pobídek v Česku už dva roky klesá. Zahraniční televizní a filmové zakázky dosáhly podle Asociace producentů v audiovizi (APA) svého maxima v roce 2015. Ve srovnání s ním loni poklesly o 15 procent, proti roku 2016 o 12 procent.

Systém pobídek je podle APA zaveden ve 24 z 28 členských zemí EU. Pouze čtyři z nich, včetně Česka, mají vratku nastavenou na 20 procent. V ostatních zemích mají zahraniční producenti podmínky výrazně vstřícnější.

"V kontextu zvýšení procenta filmových pobídek v Maďarsku na 30 procent a Rumunsku na 40 procent je nezbytně nutné začít s konstruktivní debatou o navýšení současného procenta v České republice," myslí si ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Podle analýzy fondu by zvýšení vratky na 25 procent zvedlo objem zahraničních investic z částky přes čtyři miliardy korun zhruba na šest miliard korun. "Při navýšení pobídek na 25 procent je třeba zároveň významně zvýšit objem prostředků Fondu určených k podpoře," doplnila ředitelka.

I přes konkurenci okolních států je Česko stále oblíbenou filmařskou destinací. Podle časopisu Týden se v Praze a Liberci budou natáčet nová dobrodružství Spider-Mana, hollywoodští filmaři by měli přijet už o prázdninách.

Do Česka se má vrátit Vin Diesel s komiksovým thrillerem Bloodshot. Diesel už v Praze před sedmnácti lety pracoval na úspěšném akčním thrilleru xXx. Na konci prázdnin je také očekáván příjezd Adama Sandlera a Jennifer Anistonové, kteří zde mají natáčet komedii Murder Mystery.

Za poslední dva roky se v Česku točilo 60 zahraničních filmových a televizních projektů. Zájem roste od roku 2010, kdy vláda schválila pobídky. Za osm let bylo podpořeno 200 projektů částkou 2,5 miliardy korun. Nejčastěji do Česka vysílají své štáby Američané a Britové, ale třeba němečtí filmaři zde loni utratili 850 milionů korun.